Oma’s groentesoep

Oma’s groentesoep

Gang Soep

Ingrediënten
  

  • 1 schenkel
  • 500 gram gehakt voor soepballetjes
  • 1 zak boeren soepgroenten groot
  • 4 takjes maggiplant
  • 1 pakje juliennesoep (honig)
  • 3 pakjes groentesoep (honig)
  • 3 blokjes bouillon (groente of tuinkruiden)
  • 1 doosjes Maggi groentesoep smaakmaker
  • 2 kruidenbuiltjes voor vleesbouillon
  • 1 klein uitje
  • peper en zout
  • 1 tl chili poeder/ paprika poeder(pikant)
  • verse peterselie

Notities

Bereiding
Deze soep gaat veel tijd in zitten, wil je een snellere soep? Dan moet je het soepvlees maar heel even koken (of gewoon soepballen draaien) en alleen met bouillonblokjes je soep op smaak brengen.
  • De soepballetjes
  • Snipper de ui heel fijn en snij de peterselie ook heel fijn. Doe het gehakt in een kom voeg de ui, peterselie, chili poeder en peper en zout toe en meng het heel goed.
  • Draai hier kleine balletjes van. Laat de soepballetjes ongeveer 10 minuten meekoken met de soep.
Voor de basis:
  • Zet een grote soeppan op het vuur met 3 liter water en de schenkel en de rest van het soepvlees. Dit moet minimaal een uur (nog beter de hele middag of avond te) koken.
  • Laat het een tijdje pruttelen. Schep het schuim dat ontstaat af met een grote lepel.
  • Ik voeg hier meestal al een bouillonblokje aan toe.
  • Als je vind dat je soep lang genoeg heeft getrokken haal je de schenkel en het vlees uit de pan en spoel je het even snel onder de koude kraan af. Het vlees aan het bot kun je makkelijk snijden in blokjes.
  • De soep moet even gezeefd worden, zelf doe ik dit met een grote zeef met daarin een theedoek. (De theedoek meteen erna omspoelen en wassen).
  • Zelf heb ik altijd een theedoek die niet zo mooi meer is, die gebruik ik altijd om soep te zeven.
Groenten!
  • Eerst voeg ik nog even naar smaak bouillonblokjes toe. Voor vijf liter gebruik ik twee of drie bouillonblokjes. Misschien omdat mijn oma’s altijd lekkere zoute soep maakten doe ik dit op smaak ook. Het kan ook zijn dat jij 1 of 2 blokjes toegevoegd genoeg vind, omdat natuurlijk het vlees ook al voor de bouillon heeft gezorgd.
  • En dan de groenten. Aan deze soep heb ik een hele zak boerensoepgroenten van de Albert Heijn toegevoegd en een paar takjes maggiplant (uit eigen moestuin).
  • Nadat de groenten zijn toegevoegd laat ik het 15 minuten koken. Daarna voeg ik de pakjes groentesoep en het pakje juliennesoep toe. Ik laat het geheel nog even doorkoken.
  • Voeg het vlees weer toe en de soep is klaar!