Stamppot rode biet met gehaktballen
Ingrediënten
- 1,5 kilo kruimige aanrdappels
- 1 kilo rode bieten gekookt
- 2 grote uien
- 2 el suiker
- 1 laurierblad
- 1 dl azijn
- 4 eieren
- zout en peper
- nootmuskaat
- 100 gram oud brood zonder korst of 2 beschuiten
- water of melk
- 1 kilo gehakt
- boter of margarine
Notities
Bereidingswijze stamppot
- Kook de rode bieten en verwijder het vel van de bieten en snijd ze in blikjes
- Pel en snijd de uien fijn, en bak ze glazig
- Voeg de suiker, het laurierblad en de azijn toe aan de rode biet
- Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in circa 20 minuten gaar in licht gezouten water en giet ze af
- Giet het bietenmengsel af, vang het vocht op en verwijder het laurierblad
- Stamp de aardappels fijn
- Meng wat van het bietenvocht en een beetje jus door de stamppot tot deze lekker smeuïg is en laat alles goed doorwarmen
- Breng op smaak met peper en zout
- Klop de eieren met het zout, de peper en de nootmuskaat
- Week het brood in een beetje water of melk en druk het dan flink uit
- Roer het broodpapje of de 2 verkruimelde beschuiten en de eieren flink door elkaar en voeg het gehakt erbij
- Kneed dit alles tot een compacte massa en maak er ballen van
- Maak de boter of margarine flink heet in een braadpan en braad het gehakt rondom bruin en gaar in ongeveer 35 minuten
- Blus de jus met water af