bietjesstamppot

Stamppot rode biet met gehaktballen

Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht Vlees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilo kruimige aanrdappels
  • 1 kilo rode bieten gekookt
  • 2 grote uien
  • 2 el suiker
  • 1 laurierblad
  • 1 dl azijn
  • 4 eieren
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 100 gram oud brood zonder korst of 2 beschuiten
  • water of melk
  • 1 kilo gehakt
  • boter of margarine

Notities

Bereidingswijze stamppot
  • Kook de rode bieten en verwijder het vel van de bieten en snijd ze in blikjes
  • Pel en snijd de uien fijn, en bak ze glazig
  • Voeg de suiker, het laurierblad en de azijn toe aan de rode biet
  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in circa 20 minuten gaar in licht gezouten water en giet ze af
  • Giet het bietenmengsel af, vang het vocht op en verwijder het laurierblad
  • Stamp de aardappels fijn
  • Meng wat van het bietenvocht en een beetje jus door de stamppot tot deze lekker smeuïg is en laat alles goed doorwarmen
  • Breng op smaak met peper en zout
Bereidingswijze gehaktballen
  • Klop de eieren met het zout, de peper en de nootmuskaat
  • Week het brood in een beetje water of melk en druk het dan flink uit
  • Roer het broodpapje of de 2 verkruimelde beschuiten en de eieren flink door elkaar en voeg het gehakt erbij
  • Kneed dit alles tot een compacte massa en maak er ballen van
  • Maak de boter of margarine flink heet in een braadpan en braad het gehakt rondom bruin en gaar in ongeveer 35 minuten
  • Blus de jus met water af