03-04-24-panvol

Surinaamse gestoofde kip

Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht Vlees
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 750 gram kipdijfilet
  • 400 gram voorgekookte aardappels vastkokend
  • 400 gram sperziebonen
  • 4 sjalotten
  • 5 tenen knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 groetenbouillon blokje
  • 3 el Surinaamse sambal afgestreken
  • 3 el Ketjap manis
  • 1 el sojasaus
  • 3 TL 5-spices poeder
  • rijst of rotivellen

Notities

Bereidingswijze:
  • Snijd circa 750 g kipdij in grove stukken (niet te klein) en bak in een scheut olie rondom ongeveer 8-10 minuten.
  • De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 3 sjalotten grof en 3 tenen knoflook fijn.
  • Maak indien nodig de pan even schoon met keukenpapier en fruit de sjalot en knoflook in een scheutje olie enkele minuten aan.
  • Zet het vuur wat lager en meng 3 eetlepels Surinaamse sambal door het geheel.
  • Voeg 3 ontvelde grof gesneden tomaten toe en bak al omscheppend even mee.
  • Voeg nu ook de kip weer toe aan de pan en bestrooi het geheel met 3 flinke theelepels 5-spices poeder. Hussel door elkaar.
  • Voeg 3 eetlepels ketjap manis toe en 1 eetlepel sojasaus. Meng door het geheel en voeg nu ook circa 400 ml water toe samen met 1 verkruimeld groentebouillonblokje.
  • Breng tegen de kook en doe de deksel op de pan.
  • Snijd 300 gram voorgekookte (vastkokende) aardappelen in hapklare stukken en voeg toe aan het vlees. Laat met deksel op de pan op laag tot matig vuur 1 uur pruttelen. Af en toe even roeren.
  • Maak 300 gram sperziebonen schoon en halveer. Je kan ze toevoegen aan het geheel en mee laten garen of even 10 minuten voorkoken en de laatste 15 minuten mee laten pruttelen.
  • Verwijder het laatste kwartier de deksel van de pan zodat de saus wat bindt.
  • Serveer met rotivellen of met witte rijst en voeg naar smaak extra sambal toe.